La Unió Musical de Llíria naix el 8 d'octubre de 1903, encara que per història naix de l'agrupació bandística "Música Nova", els orígens de la qual són del segle XIX.
Ha obtingut més de 60 primers premis en certàmens nacionals i internacionals, entre els quals cal destacar l'èxit de l'any 1962 a Kerkrade (Països Baixos), on va aconseguir ser la banda amb major puntuació en la història del certamen, alhora que va ser premiada amb la menció d'honor i la bandera de Sant Lambert, en el Concurs Mundial de Música.
La trajectòria d'esta societat va arribar al màxim durant els anys 70 i 80. La seu social de la banda va ser punt de trobada de les millors orquestres i batutes d'Europa.
Ha actuat a nombroses ciutats espanyoles. Al Teatro Real de Madrid, com la primera banda simfònica no professional, on va obtindre un grand èxit.
Fora de les nostres fronteres, cal destacar les actuacions per tot Europa, Amèrica, així com les ciutats japoneses de Hitachi, Kawaguchi, Tòquio.
Els directors espanyols invitats a dirigir la banda han sigut, Enrique García Asensio, Antoni Ros Marbá, Bernardo Adam Ferrero, Juan Garcés Queralt, Miguel Gorreja Garrigues, etc.
També l'han dirigida directors consagrats com ara Zubin Metha, Carlo María Giulini, Rafael Frübeck de Burgos, Janos Ferenecsik, Hans Peter Frank, Maurice Abravanel o Sergiu Celebidache i altres.
Els directors més significatius des de la fundació l'any 1903, amb el mestre Francisco de Paula Vives, han sigut: Eduardo Felip, Manuel López Varela, Juan Garcés Queralt, José María Barrachina, Francisco Villarejo, Vicente Martí Feltrer, Pablo Sánchez Torrella, Manuel Enguídanos Cotanda, Francisco Cabrelles Romero i Rafael Sanz Espert.
Des de novembre de 2009, el mestre director titular de la banda és Enrique Artiga.
BIOGRAFÍA DEL DIRECTOR
Enrique Artiga Francés
Naix a Llíria. Inicia estudis al Centre Instructiu Unió Musical de Llíria i els continua al Conservatori Superior de Música de València.
Premi extraordinari fi de carrera de clarinet i música de cambra, amb estudis de contrapunt i fuga, composició, piano, direcció d'orquestra i musicologia.
Com a solista de clarinet guanya el primer premi del primer Certamen Nacional de Música de Cambra Manuel Palau i del IV Concurs Memorial López Chavarri.
Professor de la Banda Municipal de Castelló i de la de València, en l'actualitat clarinet solista de l'Orquestra de València, actua en infinitat de concerts com a solista, entre els quals cal destacar la interpretació del concert de Mozart per a clarinet i orquestra, realitzat al claustre del Patriarca de la Universitat de València i dirigit pel mestre Enrique García Asensio.
Va ser director i fundador de Sphera Ensemble, amb el qual va assistir al 21 Festival of British Youth Orchestras realitzat a Escòcia i al Festival de Música Contemporània de Londres l'any 2000.
Ha format part de multitud de grups de cambra.
Va dirigir l'Orquestra Simfònica de la Unió Musical de Llíria al festival d'orquestres d'Edimburg l'any 1999, invitat posteriorment per l'aleshores director de l'orquestra de Birmingham, Sir Simon Rattle.
Director de diferents bandes de música de la Comunitat Valenciana, ha aconseguit nombrosos premis en els certàmens de València, Kerkrade (Holanda) i els més recents, els anys 2008 i 2012, a la ciutat d'Altea, on va obtindre el 1r premi i menció d'honor i màxima puntuació en les dos edicions.
Ha dirigit l'Orquestra de València, cosa inusual, ja que forma part d'esta agrupació; la Banda de St. Georgen al land de Schwarzwald, Alemanya i la Simfònica Municipal de Madrid, per la qual passen els millors directors del moment d'Espanya i d'Europa.